Ta det lugnt med en personlig assistent

Något som kan skapa stress är om man har fått en nedsättning eller hamnat i rullstol och man inte längre klarar av att göra alla saker på egen hand. Det kan vara stressande för den person det drabbar, så väl som för den som är anhörig. För att livet ska vara lättare, så kan det vara idé att anlita personlig assistans Malmö. Dock är det ett visst antal krav som krävs för att man ska ha rätt till personliga assistenter. Bland annat ska man vara undere 65 år då man söker samt att man ska ha behov av hjälp med de grundläggande behoven som det heter. Det är då saker som att äta, klä på och av sig, sköta hygien samt en massa annat. 

Du måste tillhöra en personkrets

För att få asisstans måste man tillhöra en av tre personkretsar. Lagen beskriver dem så här:

  • Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter en hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  • Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

För att få personlig assistans så måste du även ansöka om det. Du kan göra det hos din kommun om det är så att du har behov av 20 timmar eller mindre. Om du behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka, då söker du hos Försäkringskassan.

24 Sep 2021