Får jag ladda elbilen med vanlig sladd?

Nu när allt fler väljer att köpa elbil så växer frågor som hur man laddar på bästa sätt, hur man får ladda när man är hemma och om det är OK att fråga någon under bilresan om man får lov att låna deras laddbox. Tarelugnt! Vi har svaren på frågorna, häng med.

Sladd genom fönstret?

Även om det kanske inte finns en lag som förbjuder dig att ladda bilen på det sättet så är det inget vi kan rekommendera. Det kan bli kortslutning om du väljer att använda en inomhuskontakt till något som är utomhus och det är svårt att få rätt mot försäkringsbolaget om du inte vidtagit åtgärder för att skydda dig, din bil och din bostad. Man kan använda en jordad utomhuskontakt som en nödlösning men vi vill trycka på att ladda bilen med laddbox är det absolut bästa för din bil! 

Låna box på resan

De allra flesta som äger en elbil vet också om att det kan bli lite brådis med laddning. Det är därför inte så svårt att få lov att låna en laddbox hemma hos någon för att lösa akuta problem. Det finns dessutom en app man kan ladda hem som visar laddstationer över hela landet. Det finns också hemsidor där man kan lägga till sin egen laddbox så att andra kan ladda hemma hos dig vid behov. 

Det bästa är ändå att planera sin resa så det finns laddstolpar på vägen. Då slipper man fundera, men det är ju alltid bra att veta att man kan få hjälp om behovet uppstår! 

6 Jun 2022