En bra budget gör att du kan ta det lugnt!

För att ha bra koll på din ekonomi är det rätt viktigt att ha koll på inkomster och utgifter. Det enklaste sättet att göra det på är att göra en budget. Hur denna ska se ut, det beror lite på vem du är, vad du har för livsituation och om du är ensam eller ni är flera i hushållet. Här nedan får du lite tips på hur du kan sätta upp budget efter livssituation.

Budget för student

Som student är det ofta första gången du har en inkomst av något slag. Det via CSN eller extrajobb eller båda delar. Det är bra att redan nu har bra koll på din ekonomi. Se över fasta kostnader som hyra, försäkring, telefon. Sedan födela vad du kan lägga på mat, kurslitteratur och konsumtion. Försök även få till ett sparande, bra att ha det som rutin, även om det är ett par hundralappar i månaden till att börja med.

Budget för singel

När du är singel bör du lägga upp din budget som studenten. Men, förhoppningsvis har du lite mer pengar än en student att röra dig med nu, om du jobbar och får lön. Men det ger ofta även högre utgifter än studenten då du kanske har både högre boendekostnader och högre levnadskostnader. Även du bör lägga in ett sparande i din budget. Det kan vara bra att ha både en buffert och ett långsiktigt sparande.

Budget för par utan barn

Par utan barn, där båda jobbar, har ofta en bra ekonomi. Dubbla inkomster och inte så höga utgifter. Det gör att ni kan välja lite mer vad ni gör för de pengar som är över efter att era fasta utgifter är betalda. Det är att rekommendera nu att börja spara, rätt så rejält, särskilt om ni planerar familj framöver. Våga även satsa lite pengar på trading, läs mer här. Ha även både buffertsparande och långsiktiga sparande.

Familjebudget

När ni skaffar barn, så kommer utgifterna att öka ganska så mycket. Sedan kanske ni har ett större boende, en extra bil samtatt ni är fler personer i familjen. Nu kommer de fasta utgifterna att ta en hel del av pengarna ni tjänar. Det ni kan göra är att sänka er konsumtion samt justera sparandet till en bra nivå. Försök att upprätthålla något slags sparande till er själva och sätt upp ett litet sparande till barnen om ni har råd.

Budget för pensionärer

Denna tid är till för att njutas av. Förhoppningsvis har du dels tjänat in pension via arbetet samt kanske även sparat extra under tiden du jobbade. Nu kan ni åter igen ha det som par utan barn, att resa, göra roliga saker, men ändå spara lite däremellan. Om du inte nått pensionsåldern än, se till att ha det i åtanke, att du bör se till att det finns pengar att ta av utöver pensionen från staten. Särskilt om du vill kunna ha en guldkant på tillvaron!

Förhoppningsvis har dessa tips ovan gett dig ett litet hum om hur du kan sätta upp en bra budget!

13 Aug 2021