Beskärning av träd och buskar

Vem gillar inte att ha en grönskande trädgård med buskar och träd? Dock är det viktigt att beskära dem och klippa dem på rätt sätt så att de växer på så bra de kan. Många av dem kan beskäras redan i mars, men det går även att satsa på det som kallas JAS, som är perioden juli augusti och september.

Man beskär träd och buskar för att det är för stort, eller för få snyggare form eller för att få bort gamla grenar. Det är även ett sätt att få det att blomma mer. 

Grundregeln är att hellre beskära för mycket än för lite, i alla fall när det gäller buskar, träd får man vara lite mer försiktig med.

Beroende på vilket träd eller vilken buske du ska beskära så finns olika metoder att använda sig av. Det går att klippa ner stora delar av växten ( ej för träd). Det går även att gallra eller göra så kallad underhållsbeskärning.

Satsa på bra redskap

Det finns en mängd olika redskap för att beskära eller för att trimma. Det kan vara bra att investera i en häcksax samt en del andra saker. En sekatör kan vara bra om du ska klippa smalare grenar, upp till cirka 4 centimeter i diameter. En grensax med långa handtag är bra för svåråtkomliga ställen samt grenar högt upp. Riktigt grova grenar kräver att du har en såg. Då kan det vara smidigt med en böjd grensåg då det är en bra allroundsåg som fungerar på de flesta grenar.

10 Jun 2019