Att välja karriär

En karriär är summan av din professionella resa. Många människor ger sig i kast med en karriär eftersom det kan hjälpa dem att nå sina mål, som att skaffa sig mer kunskap och erfarenhet, ta mer ansvar eller tjäna högre löner. Eller för att få ett bättre välbefinnande och en känsla av att kunna hjälpa andra. 

Men att hitta en karriär som passar dig bäst tar tid – och din karriär kommer sannolikt att förändras under hela ditt arbetsliv. Det kan sluta med att du byter roller eller branscher när dina intressen, motivationer och behov förändras. Du kanske är bilmekniker idag men vill studera till vårdbiträde online på en vårdbiträde utbildning, eller så jobbar du just nu inom vården och vill testa något nytt? 

Undersök dig själv

Vad du tycker om att göra och vad du värdesätter kan vara användbara indikatorer på hur du vill spendera din arbetstid. Vi pratar inte om att hitta och följa din passion – det tillvägagångssättet tenderar att vara vilseledande och förvirrande. Men det är vanligt att man vill känna sig energisk och till och med upphetsad över det man gör. Fundera över vad du gillar att göra och hur du vill spendera din tid.

Reflektera över dina motiv

När du har satt ihop en lista om dig, vänd dig till dina motiv för att arbeta. Kanske vill du ha en karriär som ger en högre ingångslön än jämförbara yrken, eller en som lovar mer flexibilitet så att du kan arbeta var som helst. De flesta karriärer innehåller inte allt du vill, så det är viktigt att förstå dina prioriteringar.

Utforska olika yrken

Att lära sig mer om varje yrke och dess respektive mål kan hjälpa dig att avgöra var du skulle passa bra. Fundera på vilka mål som låter mest intressanta för dig. 

28 Mar 2024